MacDonald Architects logo


university of california, santa cruz child care center
santa cruz, california

  • University of California, Santa Cruz Child Care Center

This study model was based upon a design theory that breaks up the age groups and creates a unique environment for each group. Each volume was set up for a particular age group and each building opens up to different play yards appropriate for each group. To create a special experience for the children, fractal-like skylights were added in the roof. This provided a window to nature, allowing children to be part of the environment but fully protected from inclement weather. The environmental placement of the volumes are set up so that sunlight streams in but is always changing, both externally and internally, creating a very interesting environment.

The client was the university and these structures were designed for faculty, staff, and students with children. This project was a further development of our existing day care center at Stanford University.